Co-CEO avagy a fenntarthatóság új köntösben

NEMES Gábor: Egy korábbi szokatlan tandem megoldás megújítási kísérlete egy kicsit másképp

SZERVEZET- ÉS TÁRSADALOM-FEJLESZTÉS

Nem szokványos manapság, hogy két ügyvezető van egy vállalat élén. Persze biztosan van előnye a gyakorlatban, például hogy egyszerre egy időben két különböző helyen lehetnek jelen a cég csúcsvezetői és elmondhatnak két beszédet akár ugyanabban a másodpercben is. Most azonban egészen más jutott eszembe erről a felsővezetői megoldásról.

A kapitalizmus ismérve, hogy egy cég szervezetének központi gondolata az eredmény és a profit maximalizálása. PONT.

Ugyanakkor egyre erőteljesebben markánsabban fogalmazódik meg a szervezeteken belül és kívül is, hogy egy cég a saját érdekén kívül az összes érintett fél (stakeholder)  érdekét is vegye figyelembe és a közjót is szolgálja egyben.

Több évtizedes kísérlet immár (több kevesebb sikerrel) a CSR politika, azaz a vállalatok társadalmi felelősségvállalási programja. Meggyőződésem azonban hogy az igazi áttörés ezen a területen még nem igazán következett be.

Játsszunk el tehát a gondolattal képzeletben, hogy mi lenne, ha egy co-CEO szemléletet alkalmaznánk, azaz a duális vezetés egyik tagja továbbra is a PROFIT maximalizásra "szakosodna" (shareholder interest), a másik csúcsvezető azonban az összes (többi) érintett fél (stakeholder) érdekében tevékenykedne.

Ez a tandem valóban tükrözné a profit + közjó koncepciót!

...és persze "amit el tudunk képzelni azt meg is tudjuk valósítani," nemde?

Milyen feladatmegosztás képzelhető el egy ilyen struktúrában a "két főszereplő" vonatkozásában:

  • például jog/gazdaság/üzemeltetés    versus   sales/service/marketing 

Egyébként eleve szerintem a második csoporthoz illeszkedik jobban a KÖZJÓ - szolgálat, (CSR, adományozási kérdések, pro-bono vállalások, stb.) de jó megoldás lehet akár egy érme feldobása is a szerepmegosztásra, - és ez alapján dönteni, hogy kihez is kerüljön egy-egy terület. De ne feledjük itt mindenki már úgyis SZERENCSÉS lesz, akár megkapja ezt a nemes feladatot, akár nem, hiszen eleve már egy olyan szervezet tartozik hozzá majd, ahol a versenyelőny megjelenése is biztosra vehető.

Mindannyian tudjuk vagy lelkünk mélyén érezzük, hogy ha a társadalom szemében egy vállalat nemcsak a profit terén sikeres, hanem a közjó-előmozdításban is, felvállalva a duális csúcsvezetőséget és a share- és stakeholder igénykielégítést egyaránt, nos akkor hosszú távon mindenképp a szerencse is mellé szegődik.

Amennyiben a kedves Olvasóban felrémlik a ".....ha én közjó megtestesítő Co-CEO lehetnék" ....nóta, de a folytatásra, hogy mit is tenne előszőr nincs (még) válasza - akkor nálam kérhető egy kis plusz segítség! 

MMI Sustainability mentor, GreenHR expert

Csatlakozz hozzánk!

Kérdezz az életeddel, munkáddal vagy lelki fejlődéseddel kapcsolatban és találj mentorodra!
Segíts tapasztalatoddal, gondolataiddal és járulj hozzá a közösségi gondolkodáshoz!