I. Technológiai Intelligencia konferencia

A mesterséges intelligencia (MI) és a jövő, a jövő munkahelye, a jövő szakembere, a jövő képzése és az „összelinkelődés” volt a fő témája a Tech4Study I. Technológiai Intelligencia Konferenciának, melyet az országban elsőként Mátészalkán rendeztek.

Az EleQtRooM Alapítvány és a Mind Mate Inspiráció Egyesület társszervezésében a Tech4Study - I. Technológiai Intelligencia konferencia 2023.11.09-i megszervezésével a Mesterséges Intelligencia humán oldalú képességfejlesztését, alkalmazását és jövőbeli meggondolásait elemeztük, sok-sok gyakorlati példával, kiállítókkal és előadásokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel gazdagítva.

A helyi sajtó (SZON) is méltatta az esemény ebbe a régióba szervezését és a témák fontosságát. Link

A rendezvény fővédnöke, dr. Hanusi Péter, Mátészalka város polgármestere, szakmai fővédnöke pedig Jakab Roland, a Voice in Tech - a MI Koalíció elnöke. A kerekasztal beszélgetéseken olyan szakemberek vettek részt, akik hitelesen reprezentálják a technológiai intelligencia tudományos és oktatási műhelyeinek, valamint a gyakorlati alkalmazásának a kiemelkedő hazai példáit. A szervező EleQtRooM Alapítvány és a Mind Mate Inspiráció Egyesület (MMI) meghívására azokkal az előadókkal oszthatták meg a résztvevők is a gondolataikat a mátészalkai rendezvényen, akik a terület ismert és nemzetközileg is elismert képviselői. Többek között Jakab Roland, Voice in Tech, Dr. Ábráham László, a Sensirion Kft. ügyvezetője, Szekrényi Péter- Digital Pedro, az Amtech Rendszerház Kft. ügyvezetője és MMI mentor, Alföldi István, a Mind Mate Inspiration mesterséges intelligencia témafelelőse, Kujbus Norbert, a the IT Solutions Kft, senior managere, Reményi Gábor, a National Instruments Oktatási és ipari kapcsolatok vezetője, Sisák Zoltán, a HTTP Alapítványi elnöke. A rendezvényen részt vettek még oktátásfejlesztők, közoktatási intézmények képviselői, diákok és tanárok, egyetemi oktatók és kutatók, IT-szakemberek, valamint az ipar és üzlet szféra szereplői.

A nyitóbeszédeket Dr. Juhászné Dr. Kicsák Marianna alpolgármester-asszony és Jágri Ilona (EleqtRooM alapítvány elnöke - az esemény megálmodója), Tar Judit (EleQtRooM alapítvány kuratóriumi tag, MMI mentor) és Pintér Gábor (MMI Egyesület elnöke) mondta. Örvendi Cintia rendezvényszervezőnk a szervezések után vállalta a program konferanszié szerepét, több mentorunk is előadott és kerekasztal-beszélgetésekben vett részt: Tar Judit, Arany Gábor, Szekrényi Péter.

Pintér Gábor, a nyitóbeszédében kiemelte az MMI ezirányú bemutatását és a jövőtudatos képzési kapcsolódás fontosságát, amelyben ez a rendezvény utat nyit. Egy kis összefoglaló Gábor beszédéről, a kapcsolódó és elindított gondolatokról:

Ha 3-4 éve dolgoznánk már együtt, akkor 10 mp is elég lenne az MMI bemutatásához a közönség számára. Elég lenne azt mondani, hogy egyszerre keressük a Kwisatz Haderach-ot és egyszerre szeretnénk ezt a követőkben, hallgatóságban felépíteni, megtalálni. Az új generáció számára, más dimenziókban hívhatnánk Harry Potternek, vagy még több absztrakcióval, akár Elon Musknak is, attól függően, hogy milyen és mennyi lehetőséget tudunk kiaknázni a tehetségünkből.

A DŰNE c. könyvből vett Kwisatz Haderach egy olyan vezetőről szól, akit számos mentát (értsd mentor) épít különböző aspektusokból, mint a fizikai állóképesség, harcedzettség, mentális egészség és döntésképesség, befolyásolási és irányítási képesség. Milyen jó lenne, ha ezt mi is megtapasztalhatnánk, így ezért született az MMI mentorközösség, tudásáramlást segítő csapat. Az MMI mentorai a fenntarthatóság, digitális transzformáció, mesterséges intelligencia, szervezetfejlesztés, vezetőfejlesztés és más hasonló kompetenciákat segítik, támogatják.

De egyedül senkinél nincs ott a Bölcsek köve - hogy Harry Pottert is visszaidézzük. Együtt kell működnünk ebben, ökoszisztémában kell társgondolkoznunk (Mind-Mate) és cselekednünk hozzá. Amit mi MMI-ként hozzadunk az a SZER, mindegy, hogy módszer, kötszer, gyógyszer, vegyszer, de szerelem, szeretet és sorolhatnánk, az a dolgok lényegének és működtetőjének, kvintesszenciájának a beleadása, az 5. elem megtalálása - hogy újabb filmhez is kapcsolódjunk.

Olyan összekapcsoló keretekkel és fogalmakkal dolgozunk, mint az ökoszisztéma, fenntarthatóság, digitalizáció, kiválóság, inspiráció. Utóbbit a hazai Wikipédián is mi definiáltuk, még 2014-ben, de mára már mindenhol előre tör ez a fogalom az innováció előszükségleteként. Fontos, hogy inspiráljuk egymást és a világot.

A Tech4Study esemény egyik újdonsága, hogy itt az alapítványi, egyesületi szereplők társadalmi felelősségvállalása kapcsolja össze a képzési, üzleti, felhasználói oldalakat és így épít közösséget, elköteleződést, hitelességet, bizalmat. Ezt a helyi és nemzetközi hálózati összekapcsolódást és jövőtudatos folyamatosságot adja a térségnek, a képzésben résztvevő oktatóknak és diákoknak, a technológiát fejlesztő és felhasználói oldalaknak. Ezek a szervezetek sokszor a saját testükből etetik a griffmadarat és ez a kezdeményezés most ezzel a rendezvénnyel kirepülhetett, útjára indulhatott.

 

Csatlakozz hozzánk!

Kérdezz az életeddel, munkáddal vagy lelki fejlődéseddel kapcsolatban és találj mentorodra!
Segíts tapasztalatoddal, gondolataiddal és járulj hozzá a közösségi gondolkodáshoz!