Jövőtudatos Pozicionálás

Tisótzki István: Mi válthatja fel a hagyományos stratégiaalkotást és üzleti tervezést?

#jovotudatospozicionalas, #jovotudatosstrategiaalkotas

A hagyományos, egyre kevésbé működő stratégiaalkotást és üzleti tervezést felváltja a jövőtudatos pozicionálás.

A korábbi megközelítés a jövőt a múlt lineáris folytatásaként tervezi. Például, amikor egy cég a meglevő fő tevékenységét akarja jobban, hatékonyabban végezni. A pozicionálás egy marketingeszköz ahhoz, hogy a megrendelő elméjében a termékét/szolgáltatását elhelyezze, akár minőségi vagy más tulajdonságok, versenytársi, fogyasztó oldali felhasználási vagy ár/érték szempontokból is (lásd: Ries-Trout 1986, és Kotler-Keller: Marketingmenedzsment 2012. - szabad megfogalmazásban).

Az extrém gyorsan változó világban nem „felidézzük a múltat” és azt folytatjuk a jövőben, hanem „felidézzük a jövőt” és abból visszafejtve határozzuk meg, hogy mit kell tennünk ma. Ez sokkal erősebbé teszi a vízióalkotást egy cég számára, ami egy jövőbeni fix időpontban bekövetkező működési állapotot jelent. Ehhez a piaci, mikropiaci trendek ismerete szükséges. Ebből határozzuk meg a stratégiai célokat és megvalósítási lépéseket. Gyors eszközökkel folyamatosan, gördülőtervezéssel alakítjuk az állandóan változó környezethez.

Az adott cég víziója és a stratégiai cél közé bekerül egy új és elengedhetetlen elem: Mit akarjunk akarni? …vagy még inkább Mit érdemes akarni? Mit érdemes kiajánlani és pozicionálni?

A jövőtudatos pozicionálás egy szervezetnél azt jelenti, hogy először törekszik megismerni a lehetséges mikropiacai, ügyfelei döntéshozóinál a 3 alapkérdésre a választ: Mire vágynak? Mi fáj nekik? Mit csinálnak? Azután fejleszti, vagy változtatja az értékajánlatát (termék vagy szolgáltatás) és ehhez alakítja ki az ügyfelei érzelmi kötődését. Ehhez folyamatos piackutatás és trendelemzés kell. Már nagyobb hangsúlyt kap ebben egy KKV-nál vagy Startupnál is a #fenntarthatóság, #digitálistranszformáció, #társadalmiszerepvállalás, #környezetvédelem, #mesterségesintelligencia, #KPI alapú működés, #agilisszervezeti és #termékfejlesztési kultúra.

Ezt kiválóan segíti az „iparági buborékból” való kilépés (akár más területekkel történő #összemérés), amiben alkalmazzuk más iparágak jó gyakorlatát a saját szervezetünkre szabva. A megújulás, termék- vagy folyamatbeli innováció gyakran másfajta jellemzők oxymoron jellegű összekapcsolásából is eredhet, amihez egy összehasonlítás/összemérés és újfajta pozicionálás is lehetőséget teremt.

Az MMI #jovotudatospozicionálás támogatása (workshopok, konzultációk, előadások, csoportos online és offline mentorálás) ebben segít. Egy forrásból elérhetővé teszi a versenyelőnyt hozó megoldásokat, iparágtól függetlenül is.

Csatlakozz hozzánk!

Kérdezz az életeddel, munkáddal vagy lelki fejlődéseddel kapcsolatban és találj mentorodra!
Segíts tapasztalatoddal, gondolataiddal és járulj hozzá a közösségi gondolkodáshoz!