MMI értékek - közösségi gondolkozás

Még a szólásszabadságnál is vannak fontosabb értékek, pl. tisztelet, szeretet, becsület, erkölcs, etika és felelősség, társadalmi felelősségvállalás, stb.!

A szólásszabadság nem azt jelenti, hogy bármit mondhatunk, hanem azt, hogy mindenről lehet véleményünk, de be kell tartani hozzá az etikai, stilisztikai és egyéb normákat is. A közösségi gondolkodásban egymásra is tekintettel kell lennünk, egy arra épülő társadalomban pedig egyaránt felelősek vagyunk egymásért és az általunk okozott következményekért.

Sajnos sokan elfelejtik ezt és egyre több olyan megnyilvánulást látok, amely egy aktuális felindulás vagy egyéni érdeksérelem miatt átlépi ezen határokat. Ez mérhetetlen károkat okozhat. Nagy felelősséggel jár, ha valamit leírunk, ha mások megatív véleményét megosztjuk, mert másokat is rossz irányba befolyásolhatunk vagy akarva/akaratlanul megbánthatunk vele, felesleges indulatokat szíthatunk. Számos fake-news terjed el meggondolatlanul és romboló hatást ér el és már a szándékos károkozókra is figyelni kell.

Mégha azt is gondoljuk, hogy igazunk van, nem biztos, hogy jó módszer azt a másik fejéhez vágni és mindig legyen bennünk kellő kétely is, mert ezzel megvédhetjük magunkat a tévedésektől és elkerülhetjük mások sérelmeit.

Most több olyan téma is pörög, amely a társadalmi felelősségvállalást vagy a másik iránti tiszteletet megkérdőjelezi és azt látjuk, hogy sok jó kapcsolat sérülhet benne sajnos.

Csakis RAJTUNK egyéneken és nem a tömegeken áll, hogy a fontos értékekben milyen irányba haladunk, ezt ne feledjük!

Csatlakozz hozzánk!

Kérdezz az életeddel, munkáddal vagy lelki fejlődéseddel kapcsolatban és találj mentorodra!
Segíts tapasztalatoddal, gondolataiddal és járulj hozzá a közösségi gondolkodáshoz!