Sebők Viktória

Szakújságíró, IT kommunikációs specialista, inspirációs mentor, szakmai influencer, üzletfejlesztési kommunikátor, PRess Akadémia

BEMUTATKOZÁS:

Sebők Viktória, akit 2010-ben az “Év információbiztonsági újságírójának”, 2012-ben az “Év informatikai újságírójának” (Kovács Attila-díj) választottak, 2014-ben létrehozta saját média brandjét, a PRess Akadémiát. A PRess Akadémia újgenerációs egyszemélyes szerkesztőség, amely ötvözi a klasszikus és hagyományos, illetve a kiterjesztett média (közösségi kommunikáció) eszközeit, felhasználva a digitalizáció adta lehetőségeket.

A PRess Akadémia üzleti tartalmakat készít a nyomtatott és online média szegmens szereplői, illetve az ICT területen tevékenykedő vállalatok számára. Ezenkívül üzletfejlesztési mentorprogramot működtet a mikro-, kkv, nagyvállalati és startup szféra számára, illetve életút-vezetési mentorprogramot magánszemélyek részére.

Sebők Viktória érdeklődési területei közé tartozik többek között az alternatív pedagógia, az üzlet és a pszichológia kapcsolata. Újságíróként több önfejlesztő módszerbe (családállítás, szervezetállítás, lóval asszisztált tréning, organikus szervezetfejlesztés) kaphatott betekintést, illetve próbált ki saját magán. 2010-2011 között részt vett a Kerekasztal-Kör Kft. szervezésében tartott új generációs, ún. emberközpontú megközelítésen alapuló egyéni- és szervezetfejlesztési tréningeken.

2009-ben újságírói diplomát szerzett a Bálint György Újságíró Akadémián. Azóta több üzleti nyomtatott és online magazinnak dolgozik, illetve magánprojektek keretében üzleti vállalkozások kommunikációját támogatja. 2001 és 2009 között projektmenedzserként és IT tanácsadóként aktívan vett részt az ICT szegmensben. 2006-ban a Gábor Dénes Műszaki Főiskola mérnök-informatikus - biztonságszervező szakirányán végzett. 1990 és 2001 között a Magyar Nemzeti Banknál, nemzetközi bankkapcsolatok főosztályon dolgozott.

MIBEN SEGÍTENÉ A MENTORÁLTAKAT?

2014-ben a PRess Akadémia Mentor Program keretében olyan szellemi műhely jött létre, amelyben a Mentor egyfajta inspirátor, életvezető, aki segíti a Mentoráltat az önmegvalósításban, az önfejlesztésben és az önmegélés kibontakoztatásában mind a privát, mind az üzleti életben. Eszköztárai között szerepel az életvezető-kommunikáció, a gyógyító kommunikáció, az empátia-kommunikáció és az interjún alapuló kommunikáció.

A saját élettapasztalatokból megalkotott inspirációs modell alkalmazásával a Mentoráltnak lehetősége nyílik az öngyógyításhoz, illetve az elakadások feloldásához. A Mentor Program alapvető küldetése továbbá, hogy támogassa a gondolati transzformációt, elvezessen a saját magunk értékeinek és feladatainak megértéséhez és alkalmazásához.

A PRess Akadémia szemlélete szerint, ha magunkkal “képbe” kerülünk, ha megtanuljuk hogyan finomhangolhatjuk a belső folyamatainkat, ha tisztába kerülünk valódi képességeinkkel, akkor tulajdonképpen rájövünk arra, hogy a szükséges eszköztárral eddig is rendelkeztünk, hiszen ott volt bennünk, csak nem ismertük fel.

Az agilis-organikus szemléletmód segítségünkre lehet abban, hogy folyamatosan fejlesszük magunkat. Mindenki rendelkezik valamelyik intelligencia-képességgel - ezek fejleszthetőek is -, s segítségükkel felépíthetjük saját problémamegoldó-modelljeinket. A PRess Akadémia tapasztalata az, hogy a megoldó-modelleket nem kívül találjuk meg, hanem önmagunkban. Ehhez azonban szükség van inspirációs mentorokra, akik elvezetnek a saját képletünkhöz, saját kódjainkhoz, hiszen az önismeret tanulása élethosszig tartó folyamat.

A foglalkozások egyénre szabott, személyes konzultációk keretében történnek. A módszerbe beépítésre került a tapasztalati tanulás, a kalandpedagógia, azaz a harmadik generációs oktatási modell is, illetve a “new normal” életmód.

A pandémia miatt kialakult különleges életkörülmények szinte a már jól megtervezett jövőképünket is széttörték. A járványhelyzet miatt kialakult az ún. “new normal” életforma, amelyet a korábban alkalmazott sémákkal, viselkedési metódusokkal már nem lehetett megoldani, ezért felvetődtek újabb kérdések:

 • Hogyan kezeljük a váratlant, a bizonytalanságot, saját mentális állapotunkat?
 • Hogyan sajátítható el “a kis lépések” művészete?
 • Hogyan alakítsuk ki magunkban a bizonytalan világban a belső biztonság érzését?
 • Hogyan alakítsunk ki mobil életformát?
 • Ha jövő képlékennyé vált és nem tervezhető, hogyan éljük a jelent?

JELENLEG IS FUTÓ PROJEKTEK:

- Emerald Public Relations Kommunikációs Tanácsadó Kft., Consultant, IT cégek PR-kommunikáció támogatása

 - Digital Hungary online magazin, szerkesztő-újságíró

 - Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatási Továbbképzési Intézet, Community menedzser és szakmai mentor, ProBono edukációs csatorna: az információbiztonsági területen működő, az “IT biztonság angyalai” című szakmai csatorna megfelelő működésének biztosítása, elsősorban a kiberbiztonság pszichológiai oldalára, valamint a kiberbiztonsághoz kapcsolódó döntéstámogatásra és szervezetfejlesztésre vonatkozó tématerületekhez szakmai tartalmak készítése.

- Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület, tanácsadó, médiapartner

 - PRess Akadémia (saját brand), igazgató, szakújságíró, IT kommunikációs specialista, inspirációs mentor, üzletfejlesztési kommunikátor, média projektek (szakújságírás online és print médiumokba, tartalomszolgáltatás, corporate blogging, közösségi kommunikáció, PR-kommunikáció), önfejlesztés és karriertervezés támogatása (Mentor Program)

TANULMÁNYOK:

2010 - 2011            vezetőképzés - új generációs, ún. emberközpontú megközelítésen alapuló egyéni- és szervezetfejlesztési tréning, Kerekasztal-Kör Tanácsadó Kft.

2008 - 2009            Szakújságíró, Magyar Újságírók Országos Szövetsége – Bálint György Újságíró Akadémia

2007.                      ITIL v3 Foundation for IT Service Management, Trainer C Oktatóközpont - Tanfolyami részvétel

1997 - 2006            Mérnök-informatikus - Biztonságszervező menedzser, bor Dénes Műszaki Főiskola, szak: műszaki informatika

2004.                      Minőségbiztosítási menedzsment (ISO felkészítés), Qualiprod Kft.

1999.                     Titkos ügykezelői vizsga, Belügyminisztérium, Titokvédelmi Osztály

1994 - 1995           Középfokú banküzemtan vizsga, Nemzetközi Bankárképző Központ

MUNKAHELYEK:

Média  

2020 -                     Emerald Public Relations Kommunikációs Tanácsadó Kft., Consultant

2020 -                     Digital Hungary online magazin, szerkesztő-újságíró

2019 -                     Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatási Továbbképzési Intézet, Community menedzser és szakmai mentor

2019 -                     Art is Business kulturális és üzleti magazin, újságíró

2017.                     Profession.hu online karriermagazin, újságíró

2016 –                    BOOM Magazin, szakújságíró és sales támogatás          

2016 – 2017.          Tartalomgyár, content manager

2015 -                     Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület, szakújságíró, médiapartner

2014 - 2017.           Upfront Média, szakújságíró

2014 -2015.            WITSEC (Women in IT Security) női mentor program, társalapító

2014 -                     Mediaworks Kiadó, Manager Magazin, Világgazdaság külsős újságíró

2014 - 2017            Informatikai Vezetők Társasága Közhasznú Egyesület (IveTár), Médiakapcsolatokért felelős elnökségi tag

2014 -                     PRess Akadémia (saját brand), igazgató, szakújságíró, IT kommunikációs specialista, inspirációs mentor, üzletfejlesztési kommunikátor               

2013.                       Project029 Media and Communication Kft., PC World magazin, külső munkatárs/újságíró

2011 - 14 és  2019 - 20.  IT Business Publishing Kft., ITBusiness, Behaviour (2019 - 2020.), ITBridge, ITBoard, ITPeople (2011-2014.), újságíró, szerkesztő

SZAKTERÜLETEK:

- 2009-ben újságírói diplomát szerzett a Bálint György Újságíró Akadémián. Azóta több üzleti nyomtatott és online magazinnak dolgozik, illetve magánprojektek keretében üzleti vállalkozások kommunikációját támogatja.

- Üzletfejlesztési mentorprogramot működtet a mikro-, kkv, nagyvállalati és startup szféra számára, illetve életút-vezetési mentorprogramot magánszemélyek részére.

- Érdeklődési területei közé tartozik többek között az alternatív pedagógia, az üzlet és a pszichológia kapcsolata. Újságíróként több önfejlesztő módszerbe (családállítás, szervezetállítás, lóval asszisztált tréning, organikus szervezetfejlesztés) kaphatott betekintést, illetve próbált ki saját magán. 2010-2011 között részt vett a Kerekasztal-Kör Kft. szervezésében tartott új generációs, ún. emberközpontú megközelítésen alapuló egyéni- és szervezetfejlesztési tréningeken.

- 2001 és 2009 között projektmenedzserként és IT tanácsadóként aktívan vett részt az ICT szegmensben. 2006-ban a Gábor Dénes Műszaki Főiskola mérnök-informatikus - biztonságszervező szakirányán végzett.

POZITÍV / NEGATÍV TULAJDONSÁGOK:

Pozitív:

 • nagyon empatikus vagyok,
 • meg tudom húzni a határaimat,
 • meg tudom fogalmazni önmagamat és az érzéseimet,
 • képes vagyok meglátni láthatatlan összefüggéseket.

Negatív:

 • túlzottan ragaszkodok a múlthoz,
 • nagyon dühös tudok lenni az igazságtalanságok miatt,
 • túl elnéző vagyok azokkal, akik velem szemben nem korrektek,
 • hajlamos vagyok arra, hogy túlhajtsam magam,
 • a szívemre és a gyomromra veszem a dolgokat.

SIKEREK, EREDMÉNYEK:

 • Közel 80 projekt
 • Közel 1000 megjelent anyag

 Díjak:

 2012. Kovács Attila Díj – Az Év Informatikai Újságírója, NJSZT-IVSZ-Infotér
 2010. Az Év Információbiztonsági Újságírója, Hétpecsét Információvédelmi Egyesület

 Publikációk, könyvek:

2018. Sebők Viktória: Új típusú támadások az államok és a szervezetek ellen, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
2017. Sági Gábor – Sebők Viktória: Az eseménykezelés műszaki eszköztára – üzemeltetői, fejlesztői feladatok, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
 2011. Sebők Viktória - Turcsán Tamás: Vállalati kommunikáció a század elején, MTA Gazdasági és Vállalatkommunikáció Intézményközi Szellemi Műhely gondozásában

MOTTÓK, JÖVŐKÉP:

„Csak a változás állandó!”

 MÉDIA MEGJELENÉSEK:

 • Figyelő
 • IT Business
 • PC World
 • Digital Hungary
 • Art is Business
 • Manager Magazin
 • Világgazdaság
 • BOOM Magazin
 • hu

 KÖZÖSSÉGI MÉDIA ELÉRHETŐSÉGEK:

Csatlakozz hozzánk!

Kérdezz az életeddel, munkáddal vagy lelki fejlődéseddel kapcsolatban és találj mentorodra!
Segíts tapasztalatoddal, gondolataiddal és járulj hozzá a közösségi gondolkodáshoz!