Nash-egyensúly

Ez az elmélet arról is szól, hogy az egyéni stratégiák mellett azt is figyelni kell, hogy mik a tágabb csoport érdekei.

Biztosan sokan láttátok az Egy csodálatos elme című filmet, amely többek között egy bizonyos John Nash-nek és az általa (és persze Harsányi Jánossal együtt, akivel közösen lett Nobel-díjas) kidolgozott játékelméleti egyensúlynak állított emléket.

Ez az elmélet arról is szól, hogy az egyéni stratégiák mellett azt is figyelni kell, hogy mik a tágabb csoport érdekei. A legjobb hosszú távú stratégia az egyén számára is, az egyéni és a közösségi érdekek lehetőség szerinti összeegyeztetése / figyelembe vétele az adott döntéseknél.

Szerintem erről szól a 2009-es világgazdasági válság hosszú távú feloldási lehetősége és szerencsére egyre több felismerést és jó irányt látni e téren, amely ezt a jelentős átalakulást elhozza, pontosabban alkalmazza már a gyakorlatban is! - Nagyon sok mai konfliktus és átalakítás erről szól és ezek elfogadásához kell a tágabb értelemben vett társadalmi érdekek megértése is.

Persze mindezt úgy és olyan iramban kell megvalósítani, hogy mindenki képes legyen lépést tartani, azok is, akiknek rövid távra kell koncentrálni vagy akik az egyéni érdekekben hisznek és több időre van szükségük az elfogadáshoz! Ez persze szintén csak egy vélemény, de számomra sok mindent megmagyaráz nemzetközi és hazai viszonylatokban is, ezért gondoltam megosztom itt.

Csatlakozz hozzánk!

Kérdezz az életeddel, munkáddal vagy lelki fejlődéseddel kapcsolatban és találj mentorodra!
Segíts tapasztalatoddal, gondolataiddal és járulj hozzá a közösségi gondolkodáshoz!