Hogyan tudsz profitot termelni?

Németh László

HOGYAN TUDSZ PROFITOT TERMELNI?

Minden vállalkozást üzleti profit termelésére hoztak létre. Ha a vezető a legnagyobb biztonsággal eredményeket szeretne szállítani, akkor az a legcélravezetőbb és legolcsóbb megoldás, ha megtervezi annak menetét. Ez maga a stratégia és az azt megvalósító üzleti terv, amelynek megalkotását a stratégiai menedzsment biztosítja.

A stratégiai menedzsment feladatai:
  • A jövőkép és a küldetés meghatározása;
  • az ennek megfelelő célok kitűzése;
  • a célok megvalósításához stratégia alkotása;
  • a stratégia végrehajtása;
  • majd visszaellenőrzése – megfigyelés, értékelés, javítás.

A stratégia megalkotásának kiinduló feltételei közé tartozik az adatgyűjtés – piackutatás, ágazati elemzés –, a kimutatások vezetése, a feladatokhoz határidő és felelős rendelése, a megfelelő kommunikáció és a szervezeti átláthatóság.

Az alkalmas stratégiai irány meghatározása és a stratégia kidolgozását követően készüljön egy támogató üzleti terv!

Az üzleti tervnek tartalmaznia kell az eredményelvárást, a szükséges források és eszközök biztosítását, valamint a megfelelő vállalati folyamatokat. Továbbá választ kell adnia arra, hogy szükség van-e kapacitás növelésére, beruházásra, további munkatársak felvételére, meg kell határoznia az árbevétel célt, a költségek és adókötelezettség várható nagyságát.

A stratégia végrehajtása során folyamatosan figyelemmel kell kísérni a cél megvalósulását, és szükség esetén javító intézkedésekkel be kell avatkozni.

Szerinted érdemes megkockáztatni a nemtervezést?

Egyéb kapcsolódó írásunk:

MMI Jövőtudatos gondolkodás (CSR 2.0), amely a profitszemlélet átalakulását/kibővítését és az újfajta vállalati értékszemlélet beépülését támogatja.

Csatlakozz hozzánk!

Kérdezz az életeddel, munkáddal vagy lelki fejlődéseddel kapcsolatban és találj mentorodra!
Segíts tapasztalatoddal, gondolataiddal és járulj hozzá a közösségi gondolkodáshoz!