MMI gazdaságpolitikai kapcsolódások a jövő 10 pilléréhez

MMI reflekció: MANDINER 100. szám / III. évf. no. 35. / 68-73. oldal 2021. 09. 02-08.

A magyar gazdaságpolitika jövőjének 10 pillérét fejtette ki György László államtitkár úr a Mandiner 100. számában, "Mit kell tennünk azért, hogy 2030-ra hazánkat azon öt európai ország közé vezessük, ahol a legjobb élni és dolgozni?" alcímmel.

A témával kapcsolatban Nemes Gábor fenntarthatóság és GreenHR témafelelősünk foglalta össze gondolatait és az MMI által is támogatható pontokat.

Ez a Mind Mate Inspiration közösségünkben az életérzés, a létezésértelme és az MMI Jövőtudatos gondolkodás szemléleteit a vállalatok és munkavállalók között összekapcsoló munkacsoportjaink témája is, így számunkra is fontos iránymutató, megoldandó és támogatandó feladat. Több kezdeményezésünk is e téma körül építkezik, egy Jövőtudatos társadalom és egymást támogató generációi érdekében, az MMI GreenHR és az MMI Jövőtudatos pozicionálás eszközeivel, a digitalizáció, a fenntarthatóság és a mesterséges intelligencia, valamint a KKV- és start-up fejlesztés MMI munkacsoportjainak támogatásával e területekhez illesztve az MMI küldetését.

A megnevezett 10 pontból több területhez is tudunk közvetlenül csatlakozni:

Mind Mate Inspiration több ponton kíván csatlakozni az államtitkár úr gondolatmenetéhez. A korábban megfogalmazott küldetésünkben is ezeket a területeket kívánjuk megtámogatni a közösség kreativitásával, innovációs készségével, multinacionális nagyvállalatokban szerzett tapasztalataival és a KKV-k világában is sikeresen működő mentoraival, a közösségbe gyúrt sokrétű és több oldalról megközelített szemléleteinkkel.

"1. Ütésállóság és szuverenitás: rendben tartjuk pénzügyeinket"

A fenntarthatóság egyéni- és szervezeti reziliencia és a vállalkozások változás tűrő képesség fejlesztési oldalaival foglalkozunk. Az üzleti- és IT világban egyaránt jártas mentorainkat és partnereinket bevonva a Mind Mate Inspiration (MMI) képes érdemben értéket teremteni a gazdasági területeken, a működő és fenntartható megoldások közös, az adott egyénre vagy szervezetre szabott kialakítása érdekében.

"4. Megerősítjük a magyar vállalatokat és a kiemelt ágazatainkat"

Az MMI tapasztalt vállalati szakértői és partnerei révén képes az üzleti vállalkozások, de akár más kisebb és nagyobb szervezetek átvilágítására, folyamatos fejlesztésére és a növekedéssel kapcsolatos szemléleteik széleskörű támogatására.

"5. Munka- és tudásalapú társadalmat építünk"

A Mind Mate Inspiration közösségünk, a mentorai által, egy tudás alapú társadalom kialakításában komoly szerepet kíván vállalni, melyre a kis- és nagyvállalati környezetekben szerzett tapasztalatok és a szakterületeken felismert képességfejlesztési szükségletek miatt egyaránt látunk lehetőséget.

A pozitív magyar életérzés eszköztárának beazonosítása és bővítése nemzetközi példák alapján, szintén az MMI tevékenységi körébe tartozik Pál Sándor mentorunk vezetésével, az általa kidolgozott 6K életfilozófiai modell alkalmazásával és a Jövőtudatos gondolkodáson belüli implementálásával ezen környezetekben.

"7. Tiszta országot építünk: megszabadulunk az illegálisan lerakott hulladéktól, és amit csak lehet újrahasznosítunk"

A Mind Mate Inspiration közösségének tagjai egyéni életvitelük során a családban és munkahelyen egyaránt szószólói a körforgásos gazdaságnak, valamint a gyereknevelés során is mindig szem előtt tartják az újrahasználás és újrahasznosítás kérdésköreit, jó példáit.

Ebben a témában a fenntarthatóság területén kiemelt figyelem övezi a szervezet MMI YouTube csatornáján, Tom Szaky-val, a TerraCycle alapító-tulajdonosával és vezérigazgatójával folytatott angol nyelvű beszélgetést az újrahasznosítás kérdéseiről, szemléleteiről.

A környezetvédelem fenntarthatósága nem csak elmélet, hanem mindennapi valóság. Gondoljunk csak Kis Klaudia mentorunk és párja fantasztikus dunai teljesítményére, amelyről a részleteket külön videón mutatjuk be: Sodrással szemben címmel.

"8. Az innováció- és tudástermelő rendszereinket a legjobb nemzetközi példák alapján újítjuk meg"

Ennél a pontnál mindenki figyelmébe ajánljuk az alapító Pintér Gábor szakmai influenszer (ún. Thought Leader) gondolatait, amely nemzetközi vonatkozásokban is visszhangokra lelt, illetve az MMI közösség számára is jól megközelíthető, építhető témákat és bekapcsolódási lehetőségeket jelent: pl. Jövőtudatos gondolkodásban a profitszemlélet átalakítása és kibővítése képességbeli értékekkel, a vállalkozások számára az együttműködési szemléletek és a rendszereket alkotó ökoszisztémák fókuszba helyezése, de akár a CSR 2.0 jellegű vállalati felelősségvállalás és jövőtudatosság megújítása, a mesterséges intelligencia és digitális transzformáció beépítése a mindennapokba és a vállalatok megújításába, az új üzleti modellek alkotásába. Valamint ezen transzformációkat segítő képességfejlesztési támogatás és az új 2020-as EFQM modellnek megfelelő kiválósági kapcsolatuk a folyamatos tanulás és fenntarthatóság érdekében.

A tudás megszerzése, összekapcsolása és a külföldi példák sikeres hazai integrálása és adaptálása fontos mozgatórugóink közé tartozik.

"9. Átvezetjük a magyarokat a digitális jólét korába"

A jövőnket megalapozó mesterséges intelligencia és a digitális transzformáció a megfelelő MMI szemléletekbe helyezve képes a jólét és jövőtudatosság irányába vezetni a társadalmat, amely révén nemcsak a GDP növekedés társadalmi szinten történő elérése a cél, hanem az egyén számára eközben a motivációt adó flow élmény megélése is.
Ennek a világunkat átalakító M.I. transzformációs területnek a témafelelőse az MMI-ben Alföldi István, aki a digitális esélyegyenlőséget és hazai építkezést már több évtizede segíti elismert szakértőként a témában. Mentoraink területeinek összekapcsolásával és sokrétű megközelítési szemléleteinkkel, a folyamatos fejlődés érdekében egészíthetjük ki az egyes járható irányokat az út során.

Csatlakozz hozzánk!

Kérdezz az életeddel, munkáddal vagy lelki fejlődéseddel kapcsolatban és találj mentorodra!
Segíts tapasztalatoddal, gondolataiddal és járulj hozzá a közösségi gondolkodáshoz!